Ohlédnutí za letním táborem 2011

04.08.2011 19:03

 Náš dívčí oddíl Rolniček už podruhé společně s chlapeckým oddílem Červánek tábořil na lukách Mergartu poblíž Borových Lad. Letos se tábora zúčastnilo 30 skautů a skautek, kdy nejmladším Tomíkovi a Srdíčku bylo teprve šest let a společně s dalšími statečnými, světluškou Vrabčáčkem a vlčetem Žirafou, se chystají v září do první třídy. (O rok starší Tomíkův bratr Jenda, už zkušený prvňáček, si při vzpomínce na učení posteskl: „Škoda, že není žádná skautská škola. Tam bych chodil hned…“ Nás vedoucí takový nápad nejen rozesmál, ale i velice potěšil. Jednou…možná…)

Během dvou dnů na jinak tiché louce skryté uprostřed hlubokých šumavských hvozdů vyrostlo hned 16 podsad, 2 týpí,  velká jídelna s kuchyní,vojenský stan sloužící jako sklad materiálu a nakonec i obydlí vedoucích, a mnoho dalších důležitých staveb aj. Velký dík za to všechno patří také všem rodičům, kteří nám přijeli v pátek a v sobotu se stavbou pomoci.

Letos se o tábor staralo hned 9 vedoucích. Hlavní vedoucí a zároveň i zdravotník byla Knoflík Vaverová, o děti a dobrou náladu pečovaly společně Kecka (Veronika Spieglová), Pírko (Jana Vaverová), Píďa (Martina Hlavová) a Verča Sladovníková, ke kterým se druhý týden přidala i Majda Bednaříková. Hladové žaludky a technické zázemí měli na starost Bob (Jiří Vavera) a Balů (Jaroslav Koubek). (A jako obvykle, když vaří Balů a Bob, se zlatým hřebem programu staly obědy – meruňkové knedlíky, lívance, cmunda po kaplicku, špekové knedlíky, holandské řízky,langoše a další laskominy.) Důležitou roli hlavního zásobovače, zpravodaje i zkušeného rádce pak zastával Ran Pulkrábek.

Tématem letošní celotáborové hry byli indiáni, a proto se do boje proti bílým vojákům pustily hned čtyři statečné indiánské kmeny - Čerokí, Čejeni, Siouxové a Absarokové. Všichni mladí válečníci bojovali jako skuteční medvědi grizzly statečně a s nadšením sobě vlastním po celých 14 dní. Ti nejmladší z nich si takto vybojovali skautské šátky, světluškovské a vlčácké sliby, ti starší při slavnostním ohni složili svůj skautský slib do rukou svých vůdců a čtyři odvážní bojovníci – Kuki, Culík, Myšák a Veverčák - si vysloužili za svoji odvahu při plnění podmínek tichosti, hladu a samoty tři orlí pera. Vítězný řev bájného grizzlyho Matóa pak v pátek 29.7. ukončil i celý tábor.Tak zase za rok… J

                                                                                                                               Knoflík